Mijn MBI Mageon Caterpillar heftrucks & magazijntrucks

Mageon (64 fte’s), importeur van Caterpillar (CAT) heftrucks & magazijntrucks, maakt al jaren verlies. Eigenaar Finning, de grootste partner van CAT in de wereld, wil Mageon snel verkopen. De markt zit in een zware recessie (1992/1993). Omdat CAT altijd een ‘change of control’ clausule heeft, bepaalt CAT feitelijk wie de koper zal zijn.

‘Double B’ BV wordt opgericht door de commercieel manager Dick van den Burger (MBO) en Henk Brandenburg (MBI). ‘Double B’ wint aan kracht en gezag door het betrekken van de participatiemaatschappij Residex (Achmea) en de informeel investeerder Lex de Zeeuw. CAT gaat akkoord met de overname van Mageon door ‘Double B’. Onder tijdsdruk wordt er overeenstemming op hoofdlijnen bereikt met Finning en een boekenonderzoek uitgevoerd. Finning wil een uitgebreide ‘Angelsaksische’ sales & purchase agreement. De koopprijs komt uiteindelijk belangrijk lager uit dan vastgelegd in de heads of agreement. Direct na de overname wordt de strategie & organisatie van Mageon gewijzigd; met als gevolg een verlies van 18 arbeidsplaatsen en een forse vermindering van het kapitaalbeslag. In 1995 koop ik de 3 overige aandeelhouders uit na een slepend verschil van inzicht. Hoewel Mageon al kort na de overname in 1993 op orde is gekomen, blijft Mageon schaal missen; CAT blokkeert een fusie met een concurrent. Zomer 1999 besluit ik Mageon te verkopen. CAT wordt door mij onder druk gezet om de verkoop aan een concurrent, Itolang (importeur van FIAT heftrucks & magazijntrucks) te accepteren. Begin 2000 koopt Itolang Mageon. In mei 2007 wordt Mageon weer verkocht en wel aan Crepa (Peinemann). Eind 2013 wordt Crepa zelf verkocht aan Unicarriers (fabrikant van Nissan, TCM en Atlet).

Ik realiseerde een goed rendement op mijn investering en pakte keiharde praktijkervaring mee. Mageon is nu onderdeel van een wereldspeler en meerdere oud-medewerkers van Mageon bekleden nu belangrijke posities in de sector.